Trending

Wat kun je doen aan hamertenen?

Wat kun je doen aan hamertenen?

Het ontstaan van hamertenen en klauwtenen heeft verschillende oorzaken, waaronder:

 1. Artrose.
 2. Diabetes.
 3. Doorgezakte voorvoet.
 4. Genetische bepaling.
 5. Hallux Valgus (scheve grote teen)
 6. Langdurig dragen van te kleine schoenen.
 7. Ouderdom.
 8. Reuma.

Kan hallux valgus genezen zonder operatie?

Meestal wordt eerst geprobeerd de hallux valgus te verhelpen zonder operatie. Dit kan door het dragen van ruime schoenen met een zachte zool. Ook kunt u orthopedische zooltjes laten aanmeten; hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend orthopeed nodig. Als dit niet helpt wordt een operatie overwogen.

Kan je je tenen opereren?

Tijdens de hamerteen operatie maakt de orthopedisch chirurg een kleine snede over de bovenkant van de teen, waarbij het kopje van het basiskootje verwijderd wordt, zodat de teen korter wordt en weer recht komt te staan. Soms moet ook de teenstrekker verlengd worden en/of de kapsels worden losgemaakt.

Is een hamerteen pijnlijk?

Pijnklachten zijn niet altijd aanwezig, maar een hamerteen kan erg pijn doen. Dat komt omdat het lichaamsgewicht, door de kromming van de teen, op een kleiner oppervlak moet steunen. Normaal gesproken staan de tenen volledig op de grond en bij een hamerteen is dit slechts gedeeltelijk het geval.

Is hallux valgus te genezen?

Hallux valgus is in veel gevallen goed te behandelen zonder operatie. De basis van elke behandeling is een goed schoenadvies.

Wat kan ik zelf doen aan hallux valgus?

In het kort

 • Een hallux valgus is een grote teen die scheef staat.
 • De teen groeit anders.
 • Er ontstaat een knobbel bij de grote teen.
 • Die kan pijn doen.
 • Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals goede schoenen, steunzolen of teen-spreiders.
 • Het belangrijkste is dat u schoenen draagt die goed passen.

Hoe ontstaat een Klauwteen?

Oorzaken van een klauwteen of hamerteen zijn o.a. een doorgezakte voorvoet, slijtage (artrose), een holvoet, een scheefstand van de grote teen (hallux valgus), hoge spierspanning van de voetspieren, een teen die te lang is ten opzichte van de andere tenen of het dragen van te kleine schoenen.

Hoe gaat een hallux valgus operatie?

Bij de Scarf-osteotomie wordt het eerste middenvoetsbeentje in de lengte in een Z-vorm doorgezaagd waarna het kopje richting de tweede teen kan worden verschoven. Daarna wordt het bot met twee kleine schroeven vastgezet. Het overtollig bot aan de binnenzijde wordt verwijderd.

Hoe verloopt een hallux valgus operatie?

Een hallux valgus correctie volgens Chevron Als eerste wordt een klein stukje van de bunion afgezaagd. Daarna wordt het eerste middenvoetsbeentje doorgenomen onder het kopje middels een V-vormige zaagsnede . Vervolgens wordt het kopje richting de buitenkant van de voet verplaatst en vastgezet met een klein schroefje.