Users' questions

Wat is een pap 2?

Wat is een pap 2?

De uitslag wordt uitgedrukt in PAP-scores: PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden. PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf.

Wat betekent pap 3 a1?

Uitslag: lichte afwijking (PAP 2 of 3a1) Deze cellen zijn geen kankercellen. Van iedere 100 vrouwen krijgen ongeveer 3 vrouwen deze uitslag. Vaak verdwijnen de afwijkende cellen vanzelf. Het afweersysteem van het lichaam ruimt de cellen op.

Wat is pap 3?

Pap 3a: er worden licht afwijkende cellen gevonden; soms spreken ze ook van lichte of matige dysplasie. Dit zijn geen kankercellen. Het advies is dan herhaling van het uitstrijkje of verder onderzoek met kolposcopie.

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Bij een afwijkend uitstrijkje gaat u naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Uw baarmoederhals wordt bekeken. Zo nodig worden er stukjes weggehaald en onderzocht. Meestal zijn de afwijkingen niet kwaadaardig, maar kunnen dat op lange termijn (15 jaar) worden.

Wat betekent pap 2 HPV?

PAP 2 HPV positief In het uitstrijkje zijn enkele cellen aan- wezig die er iets anders uitzien dan normaal. Duidelijk afwijkend zijn ze niet. In het uitstrijkje is het HPV-virus gevonden. Vanwege het HPV-virus krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Wat betekent pap bij een uitstrijkje?

De baarmoederhalscellen zien er bij een afwijkend uitstrijkje anders uit dan normaal. Meestal gaat het om cellen die niet kwaadaardig zijn, maar die op lange termijn wel kwaadaardig zouden kunnen worden. De uitslag van dit onderzoek wordt pap genoemd en is ingedeeld in vijf groepen. Bij iedere groep hoort een advies.

Wat betekent pap 3 bij uitstrijkje?

Pap 3a: Er zijn licht afwijkende cellen te zien. Het is verstandig om voor verder onderzoek naar de gynaecoloog te gaan. Bij de helft van de vrouwen is een behandeling nodig. Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien.

Hoe ernstig is pap 3?

Bij een uitslag vanaf Pap 3b wordt de kans groter dat de gynaecoloog bij onderzoek een voorstadium van baarmoederhalskanker vindt. Maar de kans op kanker is nog steeds klein. Het wil alleen zeggen dat je er op tijd bij bent. Een voorstadium is goed en makkelijk te behandelen.

Wat betekent HPV negatief?

PAP 1 HPV negatief PAP 1 wil zeggen dat er geen afwijkingen zijn gevonden en u niet het HPV-virus heeft. U kunt tot de volgende oproep wachten met een volgend uitstrijkje.

Wat kan met een uitstrijkje worden ontdekt?

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. Bij een normaal uitstrijkje is de kans op baarmoederhalskanker heel klein. Bij een voorstadium is er een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt.

Wat doen ze met een uitstrijkje?

Een uitstrijkje is het weghalen van wat slijmvlies via uw vagina. Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Er wordt gekeken of er een bepaald virus in het slijmvlies zit: het humaan papillomavirus (HPV). HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

Hoe snel afwijkende cellen HPV?

Vaak verdwijnen de afwijkende cellen vanzelf. Het afweersysteem van het lichaam ruimt de cellen op. Meestal is het advies van de gynaecoloog om na 6 of 12 maanden opnieuw terug te komen voor een uitstrijkje ter controle. Dan kijkt de gynaecoloog of de cellen in de baarmoederhals weer normaal zijn.